Miks me peame sööma Eesti toitu?

 Miks me peame sööma Eesti toitu?

Olen Eesti pereettevõtte OÜ Matsimoka kolmanda põlvkonna lihameister ning otsustasin kirjutada põhjustest miks peaksime eelistama Eesti toitu.

Kõigepealt, mis on meie arvates üldse tõeline Eesti toit. Eesti toidu all peame silmas tooteid, mis on valmistatud Eestis ning tehtud meie inimeste poolt. Lisaks sellele on tõeline Eesti toit valmistatud kohalikul kapitalil põhinevas ettevõttes ning on juhitud kohalike inimeste poolt. Eesti ettevõtete all ei pea me silmas Eestis asuvaid ettevõtteid, mis kuuluvad rahvusvahelistesse korporatsioonidesse ning mille poolt teenitav kasum liigub suures osas Eestist välja. Viimaste aastakümnete jooksul on suurte korporatsioonide poolt omandatud valdav osa kohalikke suurtööstuseid. Omandamise järgselt teostati investeeringud, mis on kohalikule majandusele kasuks, kuid paratamatult
järgneb igale investeeringule aeg, mil soovitakse investeeritud raha protsentidega tagasi saada. Enamike välismaises omanduses ettevõtete jaoks on nüüdseks see aeg saabunud.


Eesti rahvas on vaieldamatult väga töökas ja kohusetundlik. Praeguseks on tekkinud aga olukord, kus suur osa meie tööst muudab rikkamaks meie naaberriike, kuhu voolab kohalikest esindustest teenitav kasum. Ettevõtete omandamine suurkorporatsioonide poolt on
vähendanud ka Eesti eksporti. See tuleneb asjaolust, et toidu puhul on enamasti põhilised eksporditurud lähiriigid. Kui Eestis asuv toiduainetööstus kuulub suurettevõttele, kellel on sarnased esindused ka lähiriikides, siis pole ju mõtet eksportida toitu nendesse riikidesse, kus korporatsioonidel on samasugused tööstused juba olemas. See tähendaks suurettevõtte alluvuses olevate ettevõtete omavahelist konkureerimist. Eesti majanduse klaaslagi, millest viimasel ajal palju räägitud, ongi osaliselt põhjustatud eelnimetatud põhjusest. Korporatsioonide kohalikel esindustel puudub kirglik soov kasvada ja areneda.


See, et raha meie riigist välja läheb, ei ole ainus probleem eestluse püsimisel. Suurtööstused mõjutavad ka oluliselt meie tervist ja toidukultuuri. Rootsi või Soome ettevõtjat huvitab peamiselt kasum mitte toidukultuuri areng. Ettevõtted, mis kuuluvad suurettevõtetele, muutuvad ühetaoliseks. Erinevates riikides toodetav toit muutub väga sarnaseks, kaob ära kogu värvikirevus, mis tuleneb erinevate piirkondade ja rahvaste traditsioonidest. Hiiglaslike ettevõtete juhtimine, logistika, tooraine tarnimine jne. on palju efektiivsem, kui kõikides hallatavates riikides tehakse sarnaseid tooteid. Toodete standardiseerimiseks, keerulise logistika, tootmise, jms. haldamiseks on välja töötatud kaasaegsed toidukemikaalid ja tootmisprotsessid, mis muudavad majandamise efektiivsemaks ja odavamaks, kuid paratamatult vähendavad toodete kvaliteeti.


Kõike seda kõrvalt vaadates oleme meie, kui Eesti kolmanda põlve lihameistrid, võtnud enda missiooniks tuua tagasi Eesti päris lihatooted, mis on valmistatud ainult Eesti talumeeste poolt kasvatatud toorainest. Lisaks valmistame oma tooteid nii nagu valmistasid seda meie esivanemad aastasadu - naturaalselt. Meie tooted ei sisalda kunagi kanamassi, peidetud rasva, veesidujaid, jahu, maitsetugevdajaid, tärklist ega soja. Lisaks pakendame oma tooted ainult paberisse, mis on ka üks põhjus miks müüme oma tooteid ainult enda poolt loodud kvaliteetlihapoodides Tartu Kaubamajas ja Rakvere Põhjakeskuses. Sügisel avame lihpoe ka Solarise Keskuses. Positiivne on see, et oleme koostööpartneritena leidnud sarnase missioonitundega ettevõtteid, kes soovivad taaselustada või hoida meie Eesti toitu.


Siinkohal soovime kõiki üles kutsuda tarbima Eesti toitu selle sõna sisulises tähenduses. Toitu ostes teadlikke ja läbimõeldudvalikuid tehes saame muuta Eestit rikkamaks, atraktiivsemaks reisisihtkohaks ning rikkaliku toidukultuuriga maaks. Ning mis veel olulisem - maaks, mille üle saame meie ja ka meie järeltulevad põlved ise uhked olla.


Aitäh, et mõtled, mida sööd!
Jan Inno / Eesti pereettevõtte Matsimoka OÜ juhatuse liige