Toortooted

Millest toorvorste valmistatakse?


Toorvorste valmistatakse enamasti looma-, linnu- või ulukilihast. Vorstimass lastakse klassikaliselt lambasoolde ja pakendatakse. Mingit vahepealset termilist küpsetamisprotsessi vorstid ei läbi, sellest ka nimi - toorvorst. Lambasoolde täidetuna on vorstid peenikesed, neid on lihtne ja kiire grillida, praadida ning röstida. Kiire küpsemise tõttu on neid väga raske alaküpsetada.

Mida peaks toorvorsti valimisel teadma?

Toorvorstide jaoks peaks olema ahi, grill või pann korralikult kuum. Ahju puhul soovitame ahjupanni eelsoojendada, vähemalt 15 minutit 220 C juures. Vorste küpsetades tasuks nende sisse nõelaga paar torget teha, et küpsemisel tekkiv rõhk ja sisemine pinge saaksid väljuda, see välistab ka vorstide lõhkiküpsemise. Enne küpsetamist soovitame vorstid liigsest veest kuivatada ja määrida hästi kergelt õliga kokku.
Korraliku kuumuse juures peaksid vorstid valmima 5-10 minutiga. Paljudele meeldib toorvorste küpsetada värvi järgi, et mida pruunim, seda parem, kuid mahlase tulemuse saavutamiseks soovitaksime siiski jälgida, et kuumus oleks kõrge ja küpsemise aeg seetõttu lühem. Pannil küpsetades eraldub toorvorstidest paratamatult natuke vett, mis võib põhjustada õlipritsmeid, seega soovitame pigem grillimist või ahjus röstimist.
Mida toorvorsti maitse puhul hinnata?
Tekstuur on kindlasti üks olulisemaid nüansse. Heal toorvorstil on tekstuurselt eristatav sisu ja maitsed peaksid tulema kihiliselt esile. Maitse peaks olema värske ja mitte liiga äädikane. Samuti on siinkohal suureks kunstiks õige soolamine.

Meie kvaliteetviiner

Matsimoka uus Fitlap kvaliteedimärgisega toode Kvaliteetviiner lihaveise- ja seafileest on nüüd saadaval 17nes RIMI kaupluses ja Matsimoka kvaliteetlihapoodides.
Meie gluteenivaba kvaliteetviiner on valmistatud eesti lihaveise tailihast, eesti sea tailihast ning suitsutatud naturaalse lepalaastuga. Toode on naturaalses lambasooles.

RIMIde nimekiri, kus meie kvaliteetviinerit leiab, on järgmine:

1) Pärnu Rimi (Papiniidu 8-10, Pärnu)

2) Ülemiste Rimi (Suur-Sõjamäe tänav 4, Tallinn)

3) Rakvere Rimi (Haljala tee 4, Rakvere)

4) Tartu Lõunakeskuse Rimi (Ringtee 75, Tartu)

5) Laagri Rimi (Pärnu mnt 556a, Laagri)

6) Magistrali Rimi (Sõpruse pst 201/203, Tallinn)

7) Peterburi tee Rimi (Peterburi tee 98, Tallinn)

8) Viljandi Rimi (Tallinna mnt 41, Viljandi)

9) Mustamäe keskuse Rimi (A. H. Tammsaare tee 104a, Tallinn)

10) Viimsi Rimi (Randvere tee 9, Viimsi)

11) Pae Rimi (Pae 76, Tallinn)

12) Haabersti Rimi (Haabersti 1, Tallinn)

13) Sõpruse Rimi (Sõpruse pst 174, Tallinn)

14) Lasnamäe Centrumi Rimi (Mustakivi 13, Tallinn)

15) Nautica Rimi (Ahtri tn 9, Tallinn)

16) Tartu Rebase (Rebase 10, Tartu)

17) Põhja Rimi (Põhja puiestee 17, Tallinn)

Lisaks saab Matsimoka tooteid osta meie e-poes ning läbi Tellitoit ja Bolt lakenduse.

Värske kanarinnaafilee šašlõkk



Kanarinnafilee šašlõkis on kasutatud Eestis vabapidamisel kasvatatud kana rinnafileed. Toode on värsketest toorainetest ning parim tehtuna suvel grilli peal. Marinaadis annab maitset purustatud paprika, punane sibul ning maitseainetena on kasutatud pune, küüslauku, suitsupaprikat, tšillit, pruuni suhkrut, punase veini äädikat ja sidruni mahla. Gluteenivaba grill-liha ning paljusid teisi grilltooteid on võimalik osta Matsimoka kvaliteetlihapoodidest, mis asuvad Pärnu Rimis, Tartu Kaubamajas, Rakvere Põhjakeskuses, Kristiine keskuses, Rocca al Mare keskuses, Ülemiste keskuses ning lisaks ka valitud Rimi ja Coop'i kauplustes.

Brändist



Kvaliteedis allahindlust ei tehta
Kaalutud on mahetooraine kasutamist, aga kahjuks pole see võimalik, sest põhimõte on kasutada kohalikku toorainet ja Eestist ei saaks vajalikku kogust sealiha. Vaja aga läheks 60 keskmiselt 70 kg kaaluvat siga nädalas.
Meie sealiha tuleb Rakvere külje alt Vinnis asuvast farmist, veiseliha Rägavere mõisast ning küüslauk ja sibul Kadastiku talust. Maitseainetega varustab meid Umami pood. Sten räägib, kuidas ta hakkliha valmistamisel erinevaid pipraid katsetas. „Nagu öö ja päev, üks on see, mida kasutavad lihatööstused, teine, mida kasutakse kokaköögis. Meie kasutame värskelt jahvatatud kvaliteetseid Terra Exotica maitseaineid, see väljendub ka toote maitses.” Kõiki oma tarnijaid tuntakse isiklikult ning ollakse kursis nende tootmistingimustega.
„Iga Matsimoka toodetest hooliv klient on kuldaväärt ning me ei saa tema ootusi petta,” sõnab Sten, „oleme palju investeerinud ning ajame kvaliteedi viimase vindi peale.” Kuigi Matsimoka toodete omahind on võrreldes suurtööstustega märksa kallim, hoiame sellist hinnataset, et võimalikult paljud saaksid meie tooteid endale lubada. Kiire müük tagab selle, et letil on pidevalt värsked tooted ja teisiti ei saakski, sest Matsimoka toodetes pole säilitusaineid. „Kaupmehed räägivad, et kliendid nõuavad pikemat säilivusaega, kuid tegelikult teeb see nende endi elu mugavamaks,” tõdeb Sten. Värsket liha ja vorsti toome Matsimokas letti iga päev.

Matsimoka brändi tuntus

Matsimoka on alates tootmise rajamisest tegelenud aktiivselt oma brändi arendamise ning tuntuse loomisega. Matsimoka ühtne visuaal ning kvaliteetne disain tuleneb otseselt meie tootmispõhimõtetest ning kajastub värske liha kvaliteetpoodide kujunduses, tootepakenditel ning meie suhtluses klientidega. Tänu oma poodide haldamisele ning facebooki kasutamisele on meie infovahetus operatiivne ning vahetu. Matsimoka facebooki kanalil on üle 17 tuhande fänni.

Professionaalne meeskond

Lisaks tipptasemel seadmete kasutamisele töötavad meie ettevõttes heade oskustega ja motiveeritud töötajad, kes kõik panustavad kvaliteetse värske gluteenivaba liha tagamisse kodumaal. Kuna Matsimoka tootmishoone asub ajaloolises põllumajanduspiirkonnas, kus tegutseb mitu suurt ja palju väikseid lihatöötlemisettevõtteid, on töötajate otsimisel alati hulgaliselt oskustega huvilisi ning see on võimaldanud üles ehitada professionaalne meeskond. Tootmise rajades valmistasime tooteid kolmekesi (Jan, Sten ja Aivar) ning tootmismahtude suurenedes oleme töötajate arvu vähehaaval suurendanud. Praeguseks töötab meie ettevõttes 28 kõrge kvalifikatsiooniga inimest, kellest paljud on meiega liitunud 5-6 aastat tagasi.

TURG



Värske liha tootmise valdkonnas leiavad aset suured muutused. Koos inimeste sissetulekutega kasvab ka soov tarbida üha kvaliteetsemaid lihatooteid. Inimene ootab toidust mitte pelgalt kõhutäit vaid elamust. Üha olulisemaks muutub inimeste jaoks tooraine kodumaine päritolu ning naturaalsus, kuid otsitakse ka uusi ja huvitavaid eksootilisi maitseid, millede hulgast saab välja tuua välja salaamide suure populaarsuse kasvu viimastel aastatel. Inimeste ostuotsuseid on hakanud mõjutama ka tervislikke toitumiskavasid koostavad keskkonnad (fitlap.ee, erikorgu.ee), kus pannakse inimeste menüü kokku enamasti kindlate brändide toodetest, mille koostisained on toitumisspetsialisti poolt läbi analüüsitud ning tarvitav liha on värske ja gluteenivaba. Lisaks eelistuste muutumisele toodete osas muutub praegu kiiresti ka inimeste ostlemisviis. Üha rohkem toidukaupade oste teostatakse läbi interneti ning ostud toob koju või pakiautomaati kuller. Kuller ja kojuvedu on saadaval nii Tallinnas, Tartus, Pärnus kui ka Rakveres.